Huiszwammen ontwikkelen zich het beste op vochtige plekken en kunnen de ondergrond helemaal vernielen. Op onvoldoende geconserveerde hout groeien huiszwammen uit tot grote vruchtlichamen. Ze ontwikkelen zich naar roestbruine lappen met verdikte, geplooide rand. Huiszwammen scheiden waterdruppels af. Huiszwammen in uw woning herkent u aan een typisch, wat kruidig maar ruikend naar rottend houtlucht. Ze komen het beste tot ontwikkeling in vochtige kruipruimtes met onvoldoende ventilatie en isolatie.
Huiszwammen kunnen het houtwerk van een woning aantasten of zelfs breken. Het is dan raadzaam om het hout volledig te vervangen door nieuw hout. Deze dient wel behandeld te worden met speciale conserveringsmiddelen. Ook is het handig om de ventilatie en de isolatie in die ruimte aan te pakken.
Huiszwammen en schimmels leven op vochtige plekken. Wanneer het vochtprobleem wordt verholpen zullen ook huiszwammen en schimmels niet meer kunnen groeien. Het verlagen van de luchtvochtigheid is daarom raadzaam. Schimmels en huiszwammen hebben ten minste 60% luchtvochtigheid nodig om te kunnen groeien. Het snelst groeien ze bij een luchtvochtigheid tussen 90% en 100%. Daarom is het verstandig om de ideale luchtvochtigheid van 40% tot 60% te bereiken in uw woning.
De hele dag door komt er in een woning vocht in de lucht terecht door bijvoorbeeld te douchen, te koken en de was te drogen. Zelfs bij in- en uitademen of transpireren komt er opnieuw vocht terecht in de lucht. Of kan er ook vocht ontstaan door bijvoorbeeld een lekkage. Bij een gezin van 4 personen kan het vocht in de lucht oplopen tot 12 liter water per dag. U kunt al inschatten dat bij slecht ventileren hierdoor al snel een vochtprobleem kan ontstaan. Een te hoge luchtvochtigheid is te verhelpen door:
Als u vochtproblemen in uw woning hebt dan kan dit diverse oorzaken hebben. Echter waar begint u met het oplossen van dit probleem?
Wij hebben 5 oorzaken + de oplossingen voor u opgesomd.
Vergelijk offertes van vochtbestrijders