Bouwvocht

Bij het bouwen en verbouwen van een woning wordt er gebruikt gemaakt van diverse materialen die vermengd worden met water, zoals stucwerk en beton. Na het uithardingsproces kan er nog vocht aanwezig zijn in het gebruikte materiaal. Dit vocht zal dan opnieuw een weg moeten vinden naar buiten wat kan leiden tot verhoogde concentraties aan vocht in de woning. Dit probleem wordt dan ook bouwvocht genoemd.

Op korte termijn kan dit nare gevolgen hebben voor de woning. Zo te denken aan de aanwezigheid van een muffe geur in de woning tot zelfs schimmels of vochtplekken op de muur. Dat is natuurlijk het laatste wat u wilt hebben in uw woning.

Wanneer het bouwvocht probleem niet wordt verholpen kan het probleem groter worden en zelfs de isolatie van de woning aantasten, de sterkte van de bouwmaterialen gaat achteruit en de houten constructies zetten uit. Neem op tijd maatregelen om het te voorkomen!

Hoe kunt u bouwvocht behandelen?

Er zijn twee verschillende manieren voor het aanpakken van bouwvocht; natuurlijk drogen en de bouwdroger.

  • Natuurlijk drogen is gratis en kunt u helemaal zelf doen. Hoewel dit als muziek in de oren klinkt, heeft het één groot nadeel. Bij deze oplossing laat u uw woning tot wel 18 maanden lang natuurlijk drogen. Dit doet u door regelmatig alle ramen en deuren open te zetten tijdens droog weer. Door zo weinig mogelijk de ruimtes af te sluiten ontstaat er een optimale circulatie van lucht in uw woning. Mocht u op zoek zijn naar een snellere manier voor de aanpak van bouwvocht in uw woning? Dan kunt u ook kiezen voor een bouwdroger.
  • Een bouwdroger is een machine die speciaal is ontwikkeld om de vochtige lucht welke zich in de ruimte bevindt op te nemen. De opgenomen vocht wordt omgezet in water en opgeslagen in een opvangbak. Dit proces is veel efficiënter dan het natuurlijk drogen en neemt circa enkele weken, in de ernstige gevallen, enkele maanden in beslag. Bent u milieubewust en denkt u liever aan het milieu? Dan kunt u eventueel ook de bouwdroger en het natuurlijk drogen combineren om zo min mogelijk energie te verbruiken.

Hoe oplossen? Indicatieprijs
Natuurlijk ventileren Gratis
Droger huren €60 - €100 per dag

Wilt u weten wat uw opdracht gaat kosten? Vraag dan de exacte prijzen bij vochtbestrijders op. Gratis en vrijblijvend!

Let op: het gebruik van een bouwdroger tijdens de winter!

U dient bij het gebruik van de bouwdroger wel rekening te houden met de buitentemperatuur. U kunt een traditionele bouwdroger niet gebruiken onder een temperatuur van 12 graden. Onder deze temperatuur is de lucht niet voldoende warm om de vocht te laten verdampen. In de wintermaanden wordt dan ook aangeraden om een bouwdroger te gebruiken met een verwarmer. Deze zal er voor zorgen dat de lucht binnen opgewarmd wordt en het vocht in de muren alsnog laat condenseren.

Wanneer is de woning bouwvocht-vrij?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wanneer exact de muren in de woning zijn onttrokken van bouwvocht, zowel bij het natuurlijk drogen als het gebruik van een bouwdroger. De inspanning van het drogen dient natuurlijk te resulteren op een goed einde. Gelukkig is dat makkelijk te meten. Bij een bouwdroger kunt u dit meten door de bouwdroger 24 uur aan te laten staan en aan het einde van die tijd op te meten of er minder dan één centimeter water is opgevangen in de opvangbak van de bouwdroger. Hiermee weet u met zekerheid dat er geen bouwvocht meer aanwezig is in de muren van de woning.

Bij het natuurlijk drogen is dit lastiger te meten, omdat bouwvocht niet altijd waarneembaar is met het blote oog. Wel is er een manier om het alsnog te meten om met zekerheid te kunnen zeggen dat het natuurlijk drogen heeft geholpen. U kunt in dat geval ook de meting van een bouwdroger toepassen en voor één hele dag (24 uur) een bouwdroger in de ruimte plaatsen. Ligt er minder dan één centimeter in de opvangbak van de bouwdroger na die 24 uur? Dan is bouwvocht uit de muren van de woning onttrokken. Dit is dan ook aan te raden bij het natuurlijk drogen om met zekerheid te kunnen zeggen dat de woning bouwvocht-vrij is gemaakt. Meten is namelijk weten!

Bouwvocht nieuwbouw voorkomen?

Bouwvocht, en de schade die daarbij kan ontstaan, is een akelig probleem die u liever voorkomt dan geneest. Hoewel er manieren bestaan om het probleem aan te pakken, is er helaas nog geen specifieke manier om het te voorkomen. In de bouw wordt er nog vaak genoeg gewerkt met cement en/of beton waardoor er altijd een kans bestaat op bouwvocht in een woning. Wel is het aan te raden om bij de eerste signalen van bouwvocht actie te ondernemen om het probleem voortijdig aan te pakken. Anders loopt u het risico op nare gevolgen voor de woning en hogere kosten!

Wat kost vochtbestrijding?

Benader meerdere vochtbestrijders in uw regio en vraag tot 4 offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor uw opdracht.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van vochtbestrijders