Opstijgend vocht is de meest voorkomende oorzaak bij vochtproblemen in de kruipruimte of kelder. Het grondwater staat in contact met de vloer en als niet vochtwerende materialen gebruikt zijn kan er vocht in de kruipruimte ontstaan. Het vocht in deze ruimte kan leiden tot schimmels en ongedierte en op den duur de bouwconstructie van de ruimte aantasten.
1) Bekruiping
De kruipruimte kunt u waterdicht maken via bekruiping (oftewel kelderdichting). Voordat u begint is het handig om alle scheuren en barsten in de muur te behandelen. Dit is te doen door een nieuw vochtwerende laag over de wanden en de vloer te metselen om het opstijgend vocht terug te dringen. Zo blijft de kruipruimte droog.
2) Wand- en vloerdrainage
De kruipruimte volledig dichten is in sommige gevallen niet nodig. Door een goede afvoer van het vocht mogelijk te maken, zal het vochtprobleem vanzelf kunnen verdwijnen. Dit kan bijvoorbeeld door de wanden en vloer te voorzien van een drainage membraan. Over het membraan wordt een nieuwe wand geplaatst en leidt het opgezogen vocht naar een centrale plek waar het water via een waterpomp wordt afgevoerd.
Kruipruimtes zijn vaak niet voorzien van goede ventilatie om het vocht af te kunnen voeren en de luchtvochtigheid af te laten nemen. Dit heeft als gevolg dat het condens die ontstaat in de kruipruimte niet weg kan en gaat zitten aan de wanden en vloer van de ruimte. Met als nadelig gevolg; schimmelvorming! Een specialist kan u adviseren over goede ventilatiesystemen voor deze ruimte.
In de kruipruimte lopen er leidingen en waar leidingen aanwezig zijn, kunnen lekkages ontstaan. Wanneer er laag water te zien is, kunt u ervan uitgaan dat een leiding lekt. Lekkage in leidingen kan opgespoord worden met verschillende apparatuur. Meer hierover leest u hier.
Als u vochtproblemen in uw woning hebt dan kan dit diverse oorzaken hebben. Echter waar begint u met het oplossen van dit probleem?
Wij hebben 5 oorzaken + de oplossingen voor u opgesomd.
Vergelijk offertes van vochtbestrijders