Bij opstijgend vocht trekt het grondwater op het niveau van de woning. Zo komen uw keldervloer en muren in contact met grondwater met als gevolg vlekken en vocht aan de onderkant van de muren en terugkerende waterplassen in uw kelder. U herkent opstijgend vocht ook vaak aan plinten die loskomen, nat schilderwerk of behangpapier dat los begint te laten.
Opstijgend vocht komt voor bij oudere woningen van voor de jaren ’80 of woningen die gebouwd zijn met niet volledig vochtwerende materialen. In dat geval kan de woning het vocht absorberen via de muren tot als gevolg opstijgend vocht. Woningen na de jaren ’80 zijn voorzien van een waterkering en hebben daardoor geen last van opstijgend vocht.
De waterkering is een vochtwerende laag die ervoor zorgt dat het water uit de grond niet wordt opgenomen door de muren. Bij het plaatsen van een waterkering worden de tweede rij stenen uit de buitenmuur gehaald en daar waar de leegte is gemaakt een waterkering geplaatst. De waterkering is een folie om het grondwater tegen te gaan. Dit proces wordt ook wel muren onderkappen genoemd.
De prijzen voor het laten aanbrengen van een waterkering zijn erg afhankelijk van de situatie bij u thuis. Een indicatieprijs vindt u hieronder in de tabel:
Oplossing | Prijs per lopende meter |
---|---|
Waterkering aanbrengen | €75 – €150 euro |
Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om een deel van uw factuurbedrag terug te krijgen als er vochtbestrijding subsidies hierop zijn toegekend door de Rijksoverheid. Het is raadzaam om u in te lichten of u in aanmerking komt voor een subsidie, kijk ook op deze website van de overheid.
Als u vochtproblemen in uw woning hebt dan kan dit diverse oorzaken hebben. Echter waar begint u met het oplossen van dit probleem?
Wij hebben 5 oorzaken + de oplossingen voor u opgesomd.
Vergelijk offertes van vochtbestrijders